Zdrowe chipsy

Chipsy to jeden z przykładów typowego śmieciowego jedzenia. Są bardzo niezdrowe, ale większość dzieci i – nie ukrywajmy – również ich tatusiowie je uwielbiają. Jeżeli więc ani Wy, ani Wasze latorośle nie potraficie sobie bez nich poradzić, mamy dla Was rozwiązanie. Zdrowe chipsy z ciecierzycy z powodzeniem zastąpią podobne przekąski dostępne w sklepach.

Przepis nie jest pracochłonny, ale trochę czasochłonny. Chipsy możecie zrobić razem z dzieckiem i przy okazji pokazać mu, że tatuś w kuchni radzi sobie co najmniej tak dobrze jak mamusia:) Składniki, których potrzebujecie to:

- ciecierzyca – ok. dwie szklanki

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy (w zależności od tego, o jakim smaku chcemy zrobić chipsy może to być ostra papryka, curry, czosnek granulowany, kminek lub cokolwiek innego, co Wam przyjdzie do głowy)

Ciecierzycę należy moczyć w wodzie przez co najmniej 8 godzin, a następnie ugotować do miękkości. W tak zwanym międzyczasie w dużej misce mieszamy oliwę z naszymi przyprawami. Ugotowaną ciecierzycę odsączamy w sitku i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie wrzucamy ją do naszej miski z przyprawami i mieszamy tak, by każde ziarenko pokryła marynata. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym kładziemy ciecierzycę i wszystko pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu mieszając tak, by nasze chipsy z ciecierzycy równomiernie się przypiekły.

Jest to doskonała i zdrowia przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, a jeżeli trochę jej zostanie, to również przyda się tatusiowi podczas oglądania meczu. Smacznego!

Więcej przepisów na temat zdrowego żywienia znajdziecie na blogu www.zdrowienawidelcu.pl

Komentarze

Dodaj komentarz