Tata w kuchni: Jak zrobić masło orzechowe

masło orzechoweMasło orzechowe to pyszna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Skomplikowany z pozoru proces przygotowania tego smakołyku okazuje się być banalnie prosty i nawet tata bez większych zdolności kulinarnych spokojnie sobie z tym poradzi. Jeżeli spróbujecie, zaskoczycie całą rodzinę i już nigdy nie będziecie chcieli kupować masła orzechowego w sklepie.

Wszystko czego potrzebujecie, by zrobić domowej roboty masło orzechowe, to orzeszki ziemne i blender. Czas potrzebny na przygotowanie to ok. 10-15 minut. Wystarczy wsypać orzeszki do „maszyny” i mielić tak długo, aż ich konsystencja zmieni się w jednolitą masę. Na mały słoik masła potrzeba ok. 300 g orzeszków. Proponujemy wykorzystać te bez soli i doprawić swoje masło według upodobań. Jeżeli np. lubimy bardziej słodkie, oprócz soli możemy dodać trochę cukru, najlepiej brązowego. Takie masło nie zawiera żadnych konserwantów, jest dużo zdrowsze od kupionego w sklepie i można je przechowywać przez ok. miesiąc, jednak z doświadczenia wiemy, że najczęściej znika ono z lodówki dużo wcześniej:) Smacznego!

masło orzechowe

Przed

masło orzechowe

W trakcie

masło orzechowe

Po

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz