Pieczemy świąteczne ciastka

Wiele osób uważa, że pieczenie ciastek jest domeną mam, ale my udowadniamy, że tata również doskonale sobie poradzi z tym zadaniem. To świetna zabawa i pomysł na spędzenie z dziećmi czasu. Poza tym mamy doskonały przepis na ciastka, które smakują jak te, robione przez nasze babcie.

Jak się do tego zabrać?

Produkty, które potrzebujemy do zrobienia ciastek dostaniecie w każdym sklepie (spożywczym oczywiście). Przygotujcie sobie:

- 1 kg mąki

- 0,5 kg cukru

- 0,5 kg tłuszczu (mniej więcej dwie kostki masła lub margaryny do pieczenia)

- proszek do pieczenia (16-gramowy, to dosyć ważne)

- 5 jajek (potrzebujemy 3 żółtka i 2 całe jajka)

Najgorsza robota to zagniecenie ciasta. Po prostu łączymy wszystkie składniki i ugniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą, dosyć twardą i plastyczną masę. Wcześniej możemy również dodać (raczej na oko) przyprawy korzenne lub kakao, by uzyskać nieco inny smak i kolor ciasteczek.
Pieczenie ciastek

Pieczenie ciastek

Gotowe ciasto rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niego ciasteczka. Dobrze jest wcześniej zainwestować w specjalne formy, dzięki którym nasze ciasteczka nabiorą wymyślnych kształtów. Pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do momentu, aż się lekko przyrumienią. Ciastka po wyjęciu z piekarnika mogą być trochę miękkie, ale po ostygnięciu powinny stwardnieć.
Pieczenie ciastek

Pieczenie ciastek

Pieczenie ciastek

 

Dekorujemy

Dzieci, które pomagają nam w pieczeniu ciastek z pewnością chętnie będą wykrajać ich przeróżne kształty, ale prawdziwa zabawa zacznie się dla niech dopiero teraz. Pozwólmy im udekorować te smakołyki według własnego uznania, co zapewne sprawi im wiele frajdy i będzie miało świetny efekt. Pyszne i piękne ciasteczka świetnie będą się prezentowały na choince lub na świątecznym stole – oczywiście jeżeli wytrzymają do tego czasu, bo są naprawdę niezłe:)

Pieczenie ciastek

Pieczenie ciastek

Komentarze

Dodaj komentarz